Apakah hotlinking atau pencuri bandwidth?

09:53 / Comments (4) / by SeLaMbeR

Secara ringkasnya, hotlinking ni bermaksud mengambil link images @ files dari sesebuah blog self-hosted dan digunakan di blog kita yang menybabkan web hosting images itu kehilangan bandwidth.



Sebelum ni aku ada jugak nak copy gambar dari sebuah website luar negara. Bila aku upload gunakan link dari website tu, gambar tersebut tidak keluar pada blog aku. Baru aku tahu bahawa admin website tersebut telah menghalang daripada berlakunya hotlinking ni. Setiap hosting yang kita beli telah ditetapkan jumlah bandwitdh yang tertentu seperti contohweb.com yang mempunyai bandwidth sebanyak 20GB sebulan. Jika penggunaan bandwitdth ini melebihi limit tersebut, blog anda secara automatik tidak dapat di akses. Tidakkah keadaan itu sangat merugikan?

Sebenarnya masih ramai lagi yang belum tahu tentang hotlinking ni dan masih terlalu ramai tidak menyedari bahawa mereka telah menggunakan bandwidth orang lain. Bagi pengguna self-hosted, masih ada cara untuk anda menghalang daripada berlakunya hotlinking ni. Baca hingga habis ok.

Apakah maksud hotlinking ataupun pencuri bandwidth?

Bandwidth theft or “hotlinking” is direct linking to a web site’s files (images, video, etc.). An example would be using an tag to display a JPEG image you found on someone else’s web page so it will appear on your own site, eBay auction listing, weblog, forum message post, etc.

Bandwidth refers to the amount of data transferred from a web site to a user’s computer. When you view a web page, you are using that site’s bandwidth to display the files. Since web hosts charge based on the amount of data transferred, bandwidth is an issue. If a site is over its monthly bandwidth, it’s billed for the extra data or taken offline. A simple analogy for bandwidth theft: Imagine a random stranger plugging into your electrical outlets, using your electricity without your consent, and you paying for it.

Bagaimana nak tahu berlaku hotlinking ataupun tidak?

Katakan link dibawah ialah gambar yang aku upload di contohweb.com:

http://contohweb.com/image.jpg

Selepas tu ada pulak sorang ni nak gunakan gambar sama untuk diupload ke blog beliau. Jika dia upload gunakan url yang sama, maka berlakulah hotlinking dan setiap kali gambar tersebut di load dalam blog beliau akan terus menggunakan bandwidth contohweb.com.

4 comments:

♥tiehanurfatiha♥◕ ‿‿ ◕♥ @ 21 September 2011 at 14:08

singgah dri RBK1M~:) ehehe! thanx info. baru tahu ape hotlinking nie.ahaha! =.="

*rainyscream* @ 22 September 2011 at 14:39

fening fening. Kalau amik kat google tu xpe kan? just amik pic dari blog org tu la ye? so orang yang suh tepek banner die kat blog kita, hotlinking jgk ke tu?

SeLaMbeR @ 22 September 2011 at 19:00

Kalau pengguna blogger ni cari gambar dalm google pas2 save dlu dlm hard disk..pas2 upload dlm blogspot xpe..xkira curi pon sbb kite x ganggu bandwidth domain tu.

*rainyscream* @ 22 September 2011 at 20:16

ohoooo...oraaitt dah paham! maksehhh :D

 
Share