Cara nak bezakan Handphone Original dan AP Set

15:50 / Comments (6) / by SeLaMbeR



Ada segelintir masyarakat di sana tidak tahu nak bezakan HP Ori dan AP set. Ok tak pe, kat sini ak perjelaskan macam mana nak bezakan HP yang ade kat Malaysia ni.



Original Set

* Pengedar rasmi Nokia adalah Zitron, Avaxx dan i-Mobile.
* Pengedar rasmi Sony Ericsson adalah T-Choice, Grandtech, Midlands dan Thorus.
* First Mobile Group (FMG) adalah pengedar utama telefon bimbit Samsung.
* FMG memberikan warranty selama 18 bulan.
* Pengedar rasmi Motorola adalah Satellite Technics, Zitron dan MDM.
* Pengedar rasmi Siemens adalah Zitron dan FMG.
* Pengedar rasmi Panasonic adalah Zitron.
* Pengedar rasmi LG’s adalah Zitron.
* Anda boleh servis telefon bimbit anda di mana-mana pusat servis.
(Nokia Professional Centre, Sony Ericsson Certified Service Centres, etc)
* 1 tahun warranty termasuk charger, bateri dan handsfree.
* Alat ganti tulen digunakan ketika membaiki telefon yang rosak.


AP Set

* Maksud AP adalah Approval Products
* Selalunya di import di luar negeri dan dijual kepada pengguna
* Warranty bagi AP set adalah daripada syarikat tempatan seperti Final Choice, CSL, Nefion, Telstra, GTMax dan lain-lain lagi.
* 1 tahun warranty untuk telefon dan sebulan untuk aksesori seperti charger, bateri, handsfree.
* Sekiranya telefon anda rosak, anda perlu hantar ke tempat dimana anda membeli telefon tersebut.


Water Set

Telefon yang dicuri dan/atau dibeli daripada luar negeri tanpa membayar cukai seperti mendapatkan pelekat SIRIM. Di cap sebagai haram. Selalunya dibawa oleh pelajar yang belajar diluar negeri.


Mengenalpasti Original dan AP Set

1. Keluarkan bateri telefon
2. Set original mempunyai pelekat rasmi syarikat. (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland & etc)
3. Set AP pula mempunyai pelekat syarikat seperti Final Choice, CSL dan lain-lain
4. Tekan *#06# untuk memeriksa 15 digit nombor siri (IMEI)
5. Bandingkan dengan IMEI yang ada ditempat letak bateri dan juga pelekat di kotak telefon.
6. Untuk set original, nombor siri adalah sama.

Amacam?Senang kn nak tahu..ok guys boleh cuba sendiri ok..



6 comments:

Anonymous @ 24 July 2013 11:27

bro, pengedar rasmi apple ape plak? thx.

admin @ 12 October 2013 11:48

BRO ..banyak info berguna dalam blog ni.. thanks

diyana zainal @ 20 February 2014 19:56

Info terbaekk~~٩(๑❛▽❛๑)۶
\( ˆoˆ)/\(ˆoˆ )/ thanks

Anonymous @ 4 May 2014 09:54

Kalau semua original tapi quality Macam Sakai came??? Xperia z1 compact

Anonymous @ 25 September 2014 10:53

http://begtangancentre.com/

Anonymous @ 13 October 2014 00:41

Bro.. Aq da tekan *#06# tp dia just tulis "EMEI" .. No emei x ad.. Mcm ne?

 
Share